viernes, abril 25, 2008

III Congrés de Professionals i Entitats de Gerontologia i Geriatria de Catalunya

El 7 i 8 de maig es celebrarà a la Farga de l'Hospitalet del Llobregat el III Congrés de Professionals i Entitats de Gerontologia i Geriatría de Catalunya amb el lema "Envelliment satisfactori, el nostre repte".

martes, abril 22, 2008

Archivo de la Experiencia

L’Archivo de la Experiencia és un extens projecte amb dos objectius, un de caràcter social i un altre de caràcter tècnic, que pretén unir a grans i petits en un mateix entorn: Internet, a través de les vivències de la nostra gent gran.

Un bé social

L'Archivo de la Experiencia ofereix protagonisme a un sector de la població fins ara poc afavorit a Internet: els més grans. Els seus testimonis i aportacions crearan un mosaic de continguts que contribuiran a la conservació de la nostra herència històrica.

Perque són les personas qui fan un país i són les històries de cada home i de cada dona les que li confereixen una personalitat, l'Archivo de la Experiencia es convertirà en un important document viu sobre la història de l'España del seglo XX i en font d'informació essencial per al futur.

Un bé tècnic

Tot allò que aportin els testimonis, narració i documentació, es recopilarà i es catalagorà en el propi lloc de recollida. Documents i vídeos s'entrellaçaran en un mateix format per tal de facilitar l'accés a la informació.

Una excel.lent organització documental permetrà que aquesta gran quantitat de material sigui de fàcil localització i accés per a tothom. Així, monogràfics i testimonis, ja sigui com unitats independents o bé formant part del conjunt de l'Archivo de la Experiencia, seran peces d'un gran valor informatiu i educatiu.

viernes, abril 18, 2008

Segueix la vaga al sector de la dependència

Llegit a: http://www.ugt.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=867&Itemid=1

Els serveis mínims no s’han seguit en molts centres importants

Després de què ahir la patronal i l’Administració perdessin una oportunitat única de signar d’una vegada per totes un Conveni Català de la Dependència que ha de solventar la precarietat laboral i asssitencial que es donen en els centres catalans, les treballadores i els treballadors del sector arriben a l’onzè dia de vaga indefinida.
En la reunió de mediació d’ahir, ACRA i la Unió Catalana d’Hospitals –patronals majoritàries al sector- van limitar la seva oferta econòmica en 1.000 euros bruts al mes només per a la categoria de gerocultor, i a finals de 2009, molt lluny de l’exigència de la UGT de Catalunya de garantir aquest sou per a les categories més baixes. Tanmateix, la patronal tornà a mostrar la seva contundent negativa al plantejament del nostre sindicat que situa la necessitat de reduir les càrregues de treball, no només en termes de càrrega per al propi treballador sinó també com a exigència per a la millora assistencial per als usuaris i les usuàries d’aquests centres. Ni tan sols ha tingut en compte la proposta de reducció de jornada plantejada per la UGT, consistent en passar de les 1792 hores anuals actuals a 1742 hores -50 hores anuals menys- per a finals de 2010. La patronal tampoc ha volgut donar cap resposta a la situació que es dóna actualment amb les Incapacitats Temporals de les seves treballadores, que si es posen de baixa perceben salaris inclús per sota del Salari Mínim Interprofessional, ni a la petició de la UGT de Catalunya de què les baixes per accident laboral siguin cobertes en el 100%.
Des de la UGT de Catalunya entenem que políticament algun responsable haurà de comprometre’s a donar una sortida a aquest conflicte i a traçar les directrius del sector sobre el qual s’assentaran les noves Llei de la Dependència i Llei de Serveis Socials, cridades a executar la quarta porta de l’Estat del Benestar al nostre país. Així mateix, creiem que aquesta situació ha de servir de profunda reflexió sobre quins són els serveis socials que veritablement volem per a Catalunya.
Sense serveis mínims
En la jornada d’avui, per a la qual la UGT de Catalunya ja havia anunciat que no podria garantir el compliment dels serveis mínims decretats pel Govern, el nostre sindicat xifra en un 80% el seguiment de la vaga.
Per causes alienes a les treballadores, els serveis mínims no s’han pogut seguir en alguns dels principals centres, destacant:
Residència Mapfre Quavitae (Barcelona) – Centre privat.
Residència SAR Regina (Barcelona) – Centre privat amb concert amb el Servei Català de la Salut per a llits sòcio-sanitaris.
Sanitas Residencial Provença (Barcelona) – Centre privat.
Centre Euroresidencias Les Corts (Barcelona) – Centre privat.
Residència Mossèn Vidal i Audós (Barcelona) – Centre públic de gestió privada.
Centre gerontològic AMMA Horta (Barcelona) – Centre privat.
· Centre gerontològic AMMA Teià (Teià, Maresme) – Centre privat.
· Residència geriàtrica Fort Pienc (Barcelona) – Centre públic de gestió privada.
· Residència Falguera (Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat) – Centre concertat.
· Residència Barcelona Bertran i Oriola (Barcelona) – Centre públic de gestió privada.

Davant la irresponsable actitud d’ACRA i la Unió Catalana d’Hospitals que han amenaçat i coaccionat les treballadores dels seus centres pressionant-les amb el fals argument que durant la vaga els treballadors no poden anar al metge, des de la UGT de Catalunya recordem que es tracta d’un dret individual del treballador i que des de que ens trobem en període democràtic aquest dret individual no s’havia vulnerat. Després de mentir afirmant que és il·legal anar al metge i d’amenaçar amb el comiat aquelles treballadores que s’agafin la baixa, des del nostre sindicat recordem que el facultatiu professional és és l’únic que té la postetat de decidir si una treballadora pateix una sobrecàrrega de treball o si escau que agafi la baixa, i no l’advocat de la patronal de torn.

lunes, abril 07, 2008

Vaga indefinida del sector de la dependència per les precàries condicions laborals

La patronal admet que s'han de millorar 'tant com sigui possible'

Els treballadors que atenen les persones en estat de dependència han arribat a una situació límit. Els sous baixos (700-900 euros mensuals), la manca de personal, i la baixa professionalització han conduït a la vaga indefinida que avui comença. Diu el representant d'UGT, Sergio Martínez: 'Estem desesperats; els nostres vells i la gent dependent no són ben atesos.' El conveni actual vigent a Catalunya és l'espanyol, del 1997, però des del juliol sindicats i patronal en negocien un de propi.

El País Valencià, per exemple, té un conveni propi, amb unes condicions millors que no l'estatal.

A Catalunya, segons la normativa actual, un professional ha de tenir cura de vint interns durant el dia, i de trenta-cinc durant la nit, però a vegades són més, perquè quan manca personal, per baixa o vacances, no el substitueixen, diu Martínez, que culpa la patronal d'afany mercantil. Les millores que reclamen els treballadors van lligades a una professionalització del sector, que ara és nul·la. 'Un treballador tant posa injeccions com neteja lavabos. Les condicions són tan dolentes que ni els immigrants no volen treballar-hi.'

Els serveis mínims de la vaga seran els corresponents al nombre de treballadors d'un dia festiu.

Un 70% dels centres són privats i un 30% depenen de l'administració pública, però són de gestió privada.

La patronal admet que les condicions laborals s'haurien de millorar, però els costos de manteniment d'aquests centres són molt elevats i les ajudes de l'administració amb prou feines si cobreixen el preu de cost.

Paco Carretero, assessor d'ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials), explica que la patronal ofereix un augment salarial d'un punt més que no el conveni estatal (això equivaldria a un augment total del 5,9% per al 2008), però els sindicats l'han rebutjat. També es declara 'sorprès' per la convocatòria de vaga en plena negociació, i la considera precipitada.

L'altre consorci que gestiona centres d'aquesta mena és la Unió Catalana d'Hospitals.

Comissions Obreres coincideix amb UGT amb les reivindicacions, i va participar en la vaga dels dies 3-4 de març, però no se suma a la vaga indefinida que comença avui.

Llegit a : vilaweb.cat


UGT diu:

Després de quatre anys intentant la negociació amb l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i amb la Unió Catalana d'Hospitals, d'un conveni català del sector de la Dependència que tregui els 30.000 treballadors i treballadores de la precarietat laboral i assistencial que durant els darrers anys estem vivint a Catalunya, i davant els continus boicots de la patronal perquè aquest sector continu precaritzat dotant Catalunya d'uns serveis socials que no són propis d'un país desenvolupat, la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya convoca els treballadors i les treballadores del sector a una vaga indefinida a partir del proper dilluns, 7 d'abril.

El nostre sindicat torna a denunciar a la ciutadania de Catalunya quina és la realitat que es viu en els centres residencials de la tercera edat, centres de dia, ajuda domiciliària per a persones dependents, teleassistència i qualsevol dels serveis destinats a afavorir la qualitat de vida de les persones depenents de Catalunya.

Per a la UGT de Catalunya no es pot tolerar que aquesta situació es perpetuiï en la nostra comunitat. Davant la poca implicació de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania per dignificar aquest sector i garantir uns veritables serveis socials al nostre país, la UGT de Catalunya entén que la vaga indefinida i la denúncia del tracte indigne que els nostres ciutadans dependents estan rebent per compte d'aquesta situació insostenible són l'única via per aconseguir dignificar un sector de més de 30.000 treballadors, la majoria dels quals són dones, que estan cridats a materialitzar el desplegament de la Llei de Dependència i la Llei de Serveis Socials. El nostre sindicat calcula que en els propers quatre anys seran necessaris uns 10.000 professionals més, que actualment no existeixen.

Pel que fa els serveis mínims decretats pel Govern, la UGT de Catalunya considera que aquests confirmen quelcom que ja vàrem fer constar en la vaga de 24 hores del 3 de març: que aquest sector se sustenta en serveis mínims els 365 dies a l'any. Per al nostre sindicat, resulta absolutament vergonyós que la conselleria d'Acció Social i Ciutadania estigui negociant l'augment de les tarifes de les empreses privades del sector de la Dependència, mentre el Govern reconeix que aquest sector es troba sempre sota mínims en condicions laborals.

D'altra banda, la UGT de Catalunya no entén la postura de CC.OO. de Catalunya que, en el moment més important de la negociació i després d'haver dut, juntament amb la UGT, els treballadors i les treballadores del sector a una vaga de 24 hores el depassat 3 de març, deixen ara novament el nostre sindicat sol davant la responsabilitat que com a institució sindical tenim, i trencant la unitat sindical en una acció que només pot afavorir la continuïtat d'aquesta insostenible situació.

miércoles, abril 02, 2008

Noves convocatòries de premis de recerca sobre atenció a l'envelliment

A hores d'ara hi ha dues convocatòries obertes per a premis de recerca sobre atenció a l'envelliment. Per una banda, ens trobem la convocatòria 2008 del Premi Edad & Vida. Per a aquest any el tema de recerca triat és "Innovación y tecnología aplicada a productos y servicios de atención a domicilio". El termini de presentació de propostes acaba el 30 de maig de 2008, i el premi està dotat amb 30.000 euros.

D'altra banda, també es poden presentar propostes per al Premi de Recerca "Francisco Garcés Roca", promogut per la Sociedad Española de Asistencia Sociosanitaria e Innovaciones Sociosanitarias. Aquest premi està dotat amb 6.000 euros, i té com a objectiu promoure el coneixement de l'assistència sociosanitària a malalts crònics que presenten dependència. El termini de lliurament finalitza el 16 de maig de 2008.