viernes, abril 18, 2008

Segueix la vaga al sector de la dependència

Llegit a: http://www.ugt.cat/index.php?option=com_content&task=view&id=867&Itemid=1

Els serveis mínims no s’han seguit en molts centres importants

Després de què ahir la patronal i l’Administració perdessin una oportunitat única de signar d’una vegada per totes un Conveni Català de la Dependència que ha de solventar la precarietat laboral i asssitencial que es donen en els centres catalans, les treballadores i els treballadors del sector arriben a l’onzè dia de vaga indefinida.
En la reunió de mediació d’ahir, ACRA i la Unió Catalana d’Hospitals –patronals majoritàries al sector- van limitar la seva oferta econòmica en 1.000 euros bruts al mes només per a la categoria de gerocultor, i a finals de 2009, molt lluny de l’exigència de la UGT de Catalunya de garantir aquest sou per a les categories més baixes. Tanmateix, la patronal tornà a mostrar la seva contundent negativa al plantejament del nostre sindicat que situa la necessitat de reduir les càrregues de treball, no només en termes de càrrega per al propi treballador sinó també com a exigència per a la millora assistencial per als usuaris i les usuàries d’aquests centres. Ni tan sols ha tingut en compte la proposta de reducció de jornada plantejada per la UGT, consistent en passar de les 1792 hores anuals actuals a 1742 hores -50 hores anuals menys- per a finals de 2010. La patronal tampoc ha volgut donar cap resposta a la situació que es dóna actualment amb les Incapacitats Temporals de les seves treballadores, que si es posen de baixa perceben salaris inclús per sota del Salari Mínim Interprofessional, ni a la petició de la UGT de Catalunya de què les baixes per accident laboral siguin cobertes en el 100%.
Des de la UGT de Catalunya entenem que políticament algun responsable haurà de comprometre’s a donar una sortida a aquest conflicte i a traçar les directrius del sector sobre el qual s’assentaran les noves Llei de la Dependència i Llei de Serveis Socials, cridades a executar la quarta porta de l’Estat del Benestar al nostre país. Així mateix, creiem que aquesta situació ha de servir de profunda reflexió sobre quins són els serveis socials que veritablement volem per a Catalunya.
Sense serveis mínims
En la jornada d’avui, per a la qual la UGT de Catalunya ja havia anunciat que no podria garantir el compliment dels serveis mínims decretats pel Govern, el nostre sindicat xifra en un 80% el seguiment de la vaga.
Per causes alienes a les treballadores, els serveis mínims no s’han pogut seguir en alguns dels principals centres, destacant:
Residència Mapfre Quavitae (Barcelona) – Centre privat.
Residència SAR Regina (Barcelona) – Centre privat amb concert amb el Servei Català de la Salut per a llits sòcio-sanitaris.
Sanitas Residencial Provença (Barcelona) – Centre privat.
Centre Euroresidencias Les Corts (Barcelona) – Centre privat.
Residència Mossèn Vidal i Audós (Barcelona) – Centre públic de gestió privada.
Centre gerontològic AMMA Horta (Barcelona) – Centre privat.
· Centre gerontològic AMMA Teià (Teià, Maresme) – Centre privat.
· Residència geriàtrica Fort Pienc (Barcelona) – Centre públic de gestió privada.
· Residència Falguera (Sant Feliu de Llobregat, Baix Llobregat) – Centre concertat.
· Residència Barcelona Bertran i Oriola (Barcelona) – Centre públic de gestió privada.

Davant la irresponsable actitud d’ACRA i la Unió Catalana d’Hospitals que han amenaçat i coaccionat les treballadores dels seus centres pressionant-les amb el fals argument que durant la vaga els treballadors no poden anar al metge, des de la UGT de Catalunya recordem que es tracta d’un dret individual del treballador i que des de que ens trobem en període democràtic aquest dret individual no s’havia vulnerat. Després de mentir afirmant que és il·legal anar al metge i d’amenaçar amb el comiat aquelles treballadores que s’agafin la baixa, des del nostre sindicat recordem que el facultatiu professional és és l’únic que té la postetat de decidir si una treballadora pateix una sobrecàrrega de treball o si escau que agafi la baixa, i no l’advocat de la patronal de torn.

No hay comentarios: