jueves, abril 28, 2005

Jornada Libro Blanco de la dependència

Dimarts 26 pel matí vaig assistir a la jornada que sobre el Libro Blanco de la dependència va organitzar l'Ajuntament de Barcelona. En Jesús Norberto de l'Imserso en va presentar el capítol XII, que és a on es recullen les recomanacions sobre cap a on hauria de tirar la nova llei, i en Francesc Patricio, Director de Benestar Social de l'Ajuntament de Barcelona, va fer una exposició sobre quins eren, segons el seu criteri, els punts claus que havien de centrar el debat sobre aquesta llei. Després es van fer uns grups de treball participatius per a recollir l'opinió dels presents a la jornada. A aquesta segona part no m'hi vaig poder quedar, però la Montse sí, potser ens pot dir alguna cosa. Pel que fa a la part de presentacions, van ser prou clares i entenedores, i molt interessants, tot i que una de les coses que va quedar més clares és que hi ha moltes coses pendents de decidir. Per exemple, quines prestacions i serveis s'oferiran, i com es finançaran. Temes puntals i que haurien de ser objecte d'un profund debat social per a poder arribar a un ampli consens. Aconseguir una bona llei de la dependència, o de promoció de l'autonomia personal (canvi de nom que van proposar alguns dels presents), és un gran repte i una gran oportunitat que no hem de deixar passar.

viernes, abril 22, 2005

Darrera reunió Soc-Vell

A la darrera reunió del Soc-Vell vam parlar de les bases de la nova llei de Serveis Socials. Vam estar reflexionant sobre la bondat dels principis que es recomanen en aquest text escrit per una comissió d'experts com a fonaments de la nova llei: claredat competencial i organitzativa, implicació de la societat, finançament suficient, "normalització" dels serveis socials com a dret de la ciutadania, augment de la cobertura dels serveis socials, i creació d'un catàleg de pretacions del sistema de serveis socials, entre d'altres. Són principis amb que tots estaven d'acord, però el que ens feia certa recança era la possibilitat que els serveis socials i el seu nivell de cobertura no variessin gaire amb la futura llei de la situació actual, segons quins siguin els bàrems que s'estableixin per tal de tenir dret als serveis que constin en el catàleg de prestacions del sistema, i segons com s'articuli el copagament d'usuaris i familiars obligats.
Si us sembla, a la propera reunió podem seguir discutint sobre com hauria de ser la nova llei de serveis socials, i també sobre el Libro blanco de la dependència, amb la proposta que fa sobre l'atenció a la dependència (cap. XII). El text de bases per a la nova llei de serveis socials de Catalunya fa forces referències a la futura cobertura de la dependència per part de l'estat, com a forma de finançar part dels serveis socials gestionats des de la Generalitat de Catalunya.
Data propera reunió: Dimecres 18 de maig a les 19 h

viernes, abril 15, 2005

Green paper de la Comissió Europea sobre l'envelliment

La Comissió europea ha publicat un "green paper" anomenat "Confronting demographic change: a new solidarity between the generations". (Afrontant el canvi demogràfic: una nova solidaritat entre generacions). L'objectiu d'aquesta publicació és alentar el debat a Europa sobre els reptes que ocasiona l'envelliment de les seves societats, i promoure la participació de tothom en aquest debat.

Podeu llegir aquesta publicació i trobar la manera de fer aportacions a aquest debat a la següent adreça web:
Confronting demographic change: a new solidarity between the generations

Publicacions sobre envelliment: OCDE

La OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) té una secció dedicada a l'anàlisi del fenòmen de l'envelliment de les societats, i els seus efectes en l'àmbit econòmic, bàsicament.

Podeu anar consultant les publicacions que fan a aquesta adreça d'internet: OECD: Ageing Society

jueves, abril 14, 2005

Felicitats!!!

A veure si aconseguim crear un espai virtual de debat sobre l'envelliment.

envelliment i migracions

Durant els darrers anys, dos fenòmens demogràfics han estat el centre d’atenció de les polítiques econòmiques i socials del país. Primer, durant la última dècada del segle XX, l’envelliment de la població fruït de l’allargament de la vida de les persones i els canvis familiars dels anys precedents, amb una disminució significativa de la natalitat, va posar en primer pla l’increment del pes de les persones grans dins del conjunt de la societat. Segon, des dels inicis del segle XXI, els moviments migratoris d’abast mundial han aportat a les ciutats catalanes nouvinguts amb costums i tradicions diferents, sovint parelles joves amb una alta natalitat, que originen un nou debat en relació a la convivència i a la diversitat.

Fruït de la millora de les condicions de vida, hi ha un increment del número de persones grans, atès que s’ha ampliat la longevitat i s’ha reduït la mortalitat. Però, l’arribada d’immigrants fa que el seu pes respecte el total de la població quedi modificat amb la incorporació de generacions més joves.

Benvinguts!

Hola,

Donem per inaugurat un blog adreçat a compartir informacions i reflexions a l'entorn del fet d'envellir i de com fer-ho de la millor manera possible a la nostra societat.