martes, noviembre 29, 2005

Guia d’Actuació sobre Maltractaments a Persones Grans

Llegit a Lamalla.net

L'Imserso i la Societat Espanyola de Geriatria i Gerontologia (SEGG) han creat la Guia d’Actuació sobre Maltractaments a Persones Grans (consultable en format PDF).

La Guia és un recull de dades i informacions que pretenen orientar i definir unes pautes perquè els professionals en contacte amb els ancians actuïn per prevenir els maltractaments.I és que un dels principals problemes per combatre les vexacions és la diversitat de la naturalesa dels atacs. És a dir, els maltractaments tenen moltes cares i no necessàriament responen a situacions violentes.

El text descriu les diferents tipologies dels maltractaments: físics, psicològics, sexuals, financers i negligents i d’abandó. Ara bé, alguns estereotips i alguns tòpics i visions que es tenen de la vellesa ajuden a fomentar aquesta mena d’atacs. Així, els ancians són explotats a la llar, són marginats en les decisions relacionades amb la convivència familiar, pateixen desarrelament perquè no tenen residència fixa i van movent-se per les cases del fills, són explotats econòmicament o, senzillament, no gaudeixen d’una atenció sanitària adequada perquè els doctors no tenen una formació especialitzada.

De la mateixa manera que la Guia vol servir als professionals també remarca la necessitat de conscienciar la societat en el respecte als més grans i ofereix consells perquè s’acabi amb els estereotips pejoratius i es posi punt i final a la dependència i a l’aïllament que, en molts casos i posteriorment, propicien els maltractaments.

No hay comentarios: