martes, mayo 30, 2006

Nutrició per la gent gran

Llegit a lamalla.net:

Els farmacèutics van fer públic un estudi que feia palès que un 22% de la gent gran es troba en risc de patir desnutrició. Per evitar aquesta situació només cal distribuir l’alimentació de manera equilibrada, a banda d'adaptar-la a les característiques específiques d'aquest col·lectiu.

Entre els consells del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i el Consell General de Farmacèutics consten els percentatges recomanats de cada grup d'aliments a aquestes edats. Així, la gran majoria (60%) han de ser hidrats de carboni (patata, fruita, pa, arròs), una quarta part (25%), greixos (ous, llet, mantega, margarina, carn i peix) i un 15% de proteïnes (llet, llegums, peix, carn, ous). La peça complementària seran les vitamines, molt útils per regular i millorar el funcionament de l’organisme. En trobem, bàsicament, a la fruita i a les hortalisses.

Dieta recomanada per a la gent gran: propietats i racions diàries

Greixos: aporten vitamines A, D i E i són rics en calories. En calen de tres a cinc racions al dia. Alguns exemples de ració són una cullerada sopera (10 ml o 12 g) en el cas de l’oli o la maionesa o una porció individual (12 g) de mantega.

Verdures/hortalisses: aporten vitamines A i C i minerals (potasi, magnesi i calci). Se n’han de prendre dues o tres racions (un plat mitjà) al dia. Una d’aquestes ha de ser crua.

Fruites: dues o tres al dia. Són riques en sucre, fibra i vitamines A i C. Cal menjar com a mínim un cítric (kiwi, taronja, mandarina...).

Aigua: s’ha de veure molt de líquid, encara que no se senti set. Entre 6 i 8 gots al dia, poden ser infusions, sucs, caldos i sopes.

Aliments proteics: carns, peix, llegums i ous tenen un alt valor dietètic, amb vitamines A i B i minerals, sobretot ferro, zinc i fòsfor.

Es recomana de dues a tres racions al dia i cal anar alternant els diversos aliments al llarg de la setmana. D’aquesta manera, per setmana s’han de menjar de dues a quatre racions de carn, de tres a quatre de peix, de dues a tres de llegums i un màxim de 4 ous. Les zones greixoses són riques en colesterol, per això s’ha d'escollir la part magre de la carn i que la meitat del peix sigui blau.

Cereals: la pasta o l’arròs, el pa i la patata aporten hidrats de carboni, fibra i vitamina B. Cada dia se n’han de menjar de quatre a sis racions.

Lactis: són la principal font de calci, també aporten fòsfor, vitamines A, D i B, i proteïnes de gran valor dietètic. Se’n recomanen tres o quatre racions al dia, com poden ser: un got de llet, un iogurt, una quallada o 60 g de formatge fresc.

No hay comentarios: