lunes, abril 07, 2008

Vaga indefinida del sector de la dependència per les precàries condicions laborals

La patronal admet que s'han de millorar 'tant com sigui possible'

Els treballadors que atenen les persones en estat de dependència han arribat a una situació límit. Els sous baixos (700-900 euros mensuals), la manca de personal, i la baixa professionalització han conduït a la vaga indefinida que avui comença. Diu el representant d'UGT, Sergio Martínez: 'Estem desesperats; els nostres vells i la gent dependent no són ben atesos.' El conveni actual vigent a Catalunya és l'espanyol, del 1997, però des del juliol sindicats i patronal en negocien un de propi.

El País Valencià, per exemple, té un conveni propi, amb unes condicions millors que no l'estatal.

A Catalunya, segons la normativa actual, un professional ha de tenir cura de vint interns durant el dia, i de trenta-cinc durant la nit, però a vegades són més, perquè quan manca personal, per baixa o vacances, no el substitueixen, diu Martínez, que culpa la patronal d'afany mercantil. Les millores que reclamen els treballadors van lligades a una professionalització del sector, que ara és nul·la. 'Un treballador tant posa injeccions com neteja lavabos. Les condicions són tan dolentes que ni els immigrants no volen treballar-hi.'

Els serveis mínims de la vaga seran els corresponents al nombre de treballadors d'un dia festiu.

Un 70% dels centres són privats i un 30% depenen de l'administració pública, però són de gestió privada.

La patronal admet que les condicions laborals s'haurien de millorar, però els costos de manteniment d'aquests centres són molt elevats i les ajudes de l'administració amb prou feines si cobreixen el preu de cost.

Paco Carretero, assessor d'ACRA (Associació Catalana de Recursos Assistencials), explica que la patronal ofereix un augment salarial d'un punt més que no el conveni estatal (això equivaldria a un augment total del 5,9% per al 2008), però els sindicats l'han rebutjat. També es declara 'sorprès' per la convocatòria de vaga en plena negociació, i la considera precipitada.

L'altre consorci que gestiona centres d'aquesta mena és la Unió Catalana d'Hospitals.

Comissions Obreres coincideix amb UGT amb les reivindicacions, i va participar en la vaga dels dies 3-4 de març, però no se suma a la vaga indefinida que comença avui.

Llegit a : vilaweb.cat


UGT diu:

Després de quatre anys intentant la negociació amb l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i amb la Unió Catalana d'Hospitals, d'un conveni català del sector de la Dependència que tregui els 30.000 treballadors i treballadores de la precarietat laboral i assistencial que durant els darrers anys estem vivint a Catalunya, i davant els continus boicots de la patronal perquè aquest sector continu precaritzat dotant Catalunya d'uns serveis socials que no són propis d'un país desenvolupat, la Federació de Serveis Públics de la UGT de Catalunya convoca els treballadors i les treballadores del sector a una vaga indefinida a partir del proper dilluns, 7 d'abril.

El nostre sindicat torna a denunciar a la ciutadania de Catalunya quina és la realitat que es viu en els centres residencials de la tercera edat, centres de dia, ajuda domiciliària per a persones dependents, teleassistència i qualsevol dels serveis destinats a afavorir la qualitat de vida de les persones depenents de Catalunya.

Per a la UGT de Catalunya no es pot tolerar que aquesta situació es perpetuiï en la nostra comunitat. Davant la poca implicació de la Conselleria d'Acció Social i Ciutadania per dignificar aquest sector i garantir uns veritables serveis socials al nostre país, la UGT de Catalunya entén que la vaga indefinida i la denúncia del tracte indigne que els nostres ciutadans dependents estan rebent per compte d'aquesta situació insostenible són l'única via per aconseguir dignificar un sector de més de 30.000 treballadors, la majoria dels quals són dones, que estan cridats a materialitzar el desplegament de la Llei de Dependència i la Llei de Serveis Socials. El nostre sindicat calcula que en els propers quatre anys seran necessaris uns 10.000 professionals més, que actualment no existeixen.

Pel que fa els serveis mínims decretats pel Govern, la UGT de Catalunya considera que aquests confirmen quelcom que ja vàrem fer constar en la vaga de 24 hores del 3 de març: que aquest sector se sustenta en serveis mínims els 365 dies a l'any. Per al nostre sindicat, resulta absolutament vergonyós que la conselleria d'Acció Social i Ciutadania estigui negociant l'augment de les tarifes de les empreses privades del sector de la Dependència, mentre el Govern reconeix que aquest sector es troba sempre sota mínims en condicions laborals.

D'altra banda, la UGT de Catalunya no entén la postura de CC.OO. de Catalunya que, en el moment més important de la negociació i després d'haver dut, juntament amb la UGT, els treballadors i les treballadores del sector a una vaga de 24 hores el depassat 3 de març, deixen ara novament el nostre sindicat sol davant la responsabilitat que com a institució sindical tenim, i trencant la unitat sindical en una acció que només pot afavorir la continuïtat d'aquesta insostenible situació.

No hay comentarios: